Faktureringstips vid bokslut

Läs Erics faktureringstips vid bokslut

Det börjar närma sig nytt år och därmed bokslut för många företag. En del tycker att företagsekonomi är roligt, och vissa tycker att det är ett nödvändigt ont för att kunna driva en firma. Vi har pratat med Eric som driver ett Gasellföretag*, och han delar med sig av några tips på vad du kan tänka på vid bokslut.

Berätta hur ni fakturerar vid bokslut

“Hur vi fakturerar vid ett bokslut beror på vilket resultat företaget visar. Ser vi att företagets resultat inte är lika med våra förväntningar så ser vi till att fakturera så mycket som möjligt innan bokslutet för att öka vinsten. Om vi däremot ser att företaget går bra och gör en stor vinst väntar vi med att fakturera tills januari och skjuter på så sätt skatten ett år framåt.”

Kan alla företag tänka såhär?

“Det beror på hur företaget fakturerar. Fakturerar du tillexempel för timmar kan du inte skjuta på fakturorna, för då måste intäkten redovisas på rätt år. Om projektet däremot pågår över ett bokslut och du inte kan fakturera innan jobbet är klart, måste du bokföra intäkten som en kommande intäkt för att det ska bli rätt i bokföringen.”

Vill du lära dig mer om företagsekonomi? Vi har tagit fram en kurs i företagsekonomi tillsammans med Karlstads Universitet som passar dig som saknar ekonomisk bakgrund. Du läsa mer om kursen och anmäla dig här.

*Gasellföretag: DI Gasell är ett pris som delas ut av Dagens Industri till Sveriges snabbast växande företag

Start typing and press Enter to search